Cashen als de neushoorn overleeft. Weekly 15-28 juli

In de Social Finance Matters Weekly bundel ik elke week of elke twee weken een selectie van maximaal 5 berichten die me opvielen toen ze langskwamen in mijn timelines. 

Alleen verdienen als de neushoorn overleeft

De Zoological Society of Londen en financieringsinstelling Conservation Capital lanceren een prikkelende manier om de zwarte neushoorn van uitsterven te redden. Wie meedoet weet dat dat de waarde van de obligatie daalt of stijgt al naar gelang het slechter of beter gaat met de neushoorn. Het geleende geld wordt gebruikt om maatregelen te bekostigen tegen stropen. De obligatie heeft kenmerken van een social impact bond: de rente wordt betaald door overheden. Daarnaast betalen ook goededoelenorganisaties en andere donateurs mee. En die rente stijgt als het goed gaat met de populatie.

Right to challenge. Ruimte voor ongelijkheid?

Ik had er eigenlijk nog nooit van gehoord, maar ‘de Aanbestedingspodcast’ bestaat al een tijdje. In deze aflevering is professor Willemien den Ouden te gast, met wie ik bij Voor je Buurt heb samengewerkt. Ben je geïnteresseerd in de juridische aspecten van het uitdagingsrecht, waarmee burgers de overheid mogen uitdagen om bepaalde publieke taken over te nemen? Luister dan deze podcast. Let op, duurt wel bijna drie kwartier.

€40,5 miljoen voor social ventures

Het Nederlandse Social Impact Ventures fonds heeft haar jaarverslag (‘impact report’) over 2018 gepubliceerd. Van harte aanbevolen voor wie wat beter wil weten waar zo’n impactinvesteerder nu precies geld in steekt.

Nog meer mijlpalen van een miljard

Twee weken geleden gaven de cijfers voor crowdfunding aan dat voor alle jaren sinds 2011 bij elkaar opgeteld de grens van 1 miljard euro in Nederland was doorbroken. Vandaag ging Stichting MKB Financiering daar dubbel en dwars overheen met cijfers die laten zien dat de totale markt voor alternatieve financiering in het kalenderjaar 2018 meer dan 1 miljard euro waard was. Die cijfers zeggen op zich weinig over de totale omvang van ‘social finance’, maar aangezien daarbij veel gebruik wordt gemaakt van alternatieve financiering zoals crowdfunding en kredietunies, zijn deze cijfers de moeite waard.