Adviseren over Financiering van Impact

Omschrijving

Heb jij een functie waarbij je maatschappelijke initiatieven en/of sociaal ondernemers helpt om hun dromen te realiseren? En komen daar vragen over financiering bij kijken? Dan is de cursus 'Adviseren over Financiering van Impact' interessant voor je. 

In deze cursus krijg je een compleet overzicht van bestaande, nieuwe en aankomende financieringsinstrumenten en -mogelijkheden voor de mensen en organisaties die je ondersteunt. Je leert waar je op moet letten, hoe het snel uitdijende veld werkt van financiers en instrumenten die impact meewegen bij financiering, en hoe je initiatieven en ondernemers over financiering kunt adviseren. 

Aan de orde komen onder andere: 

 • trends en ontwikkelingen in het veld van filantropie, overheidssubsidies, sponsoring, impactinvesteringen en zogeheten community-gedreven financiering (waarbij de doelgroep van het initiatief zelf meefinanciert),
 • bouwstenen voor een kansrijke financieringsstrategie,
 • de grootste valkuilen en gemiste kansen bij het adviseren over financieringsmogelijkheden.

Wat levert de cursus je op?

 • Je hebt overzicht van het brede veld van financiering voor maatschappelijke impact.
 • Je hebt zicht op de belangrijkste trends en ontwikkelingen, weet hoe het speelveld eruit ziet en vanuit welke belangen de verschillende spelers opereren.
 • Je kunt maatschappelijke initiatieven en sociale ondernemers wegwijs maken in het woud aan financieringsmogelijkheden.
 • Je kunt maatschappelijke initiatieven en sociale ondernemers helpen om, als het over financiering gaat, buiten de gebaande paden te denken.
 • Je weet naar wie je initiatieven en ondernemers verder kunt doorverwijzen voor financiering. 

Opbouw

De cursus is opgebouwd uit een mix van werkvormen. Naast inleidingen zitten er werkvormen in waarbij je als deelnemers met elkaar actief aan de slag gaat. Er is volop ruimte om eigen vragen en casusmateriaal in te brengen.

Voor welke doelgroep?

De cursus is bedoeld voor professionals, zoals ambtenaren of medewerkers van welzijnsinstellingen, die ondersteuning bieden aan maatschappelijke initiatieven of sociale ondernemingen. 

(Ben je zelf sociaal ondernemer, of heb je een maatschappelijk initiatief? Kijk dan bij de 'Crash Course Financiering van Impact'.)

Het cursusprogramma

Het programma is onder voorbehoud van lichte wijzigingen in tijden en inhoud, en deels afhankelijk van interessen, vragen en verwachtingen die deelnemers bij aanmelding hebben aangegeven. 

 • Welkom en introductie

Blok 1: Trends en ontwikkelingen

 • In het eerste deel van de cursus gaan we aan de slag met de belangrijkste trends en ontwikkelingen in financiële support voor maatschappelijke initiatieven en sociale ondernemingen. Je krijgt een totaaloverzicht van het financieringslandschap.

Blok 2: De financieringsvragen van initiatieven

 • We starten het tweede blok interactief met de belangrijkste vragen, problemen en kansen met betrekking tot financiering waarmee initiatieven en ondernemers bij je komen voor ondersteuning. Aan de hand van de belangrijkste ingrediënten voor een slimme financieringsstrategie, bekijken we welke vragen er wel en niet relevant zijn, welk er missen, en hoe je de initiatieven het beste verder kunt helpen.
 • Pauze
 • Vervolg blok 2

Blok 3: Financieringsmogelijkheden

 • We duiken in het derde blok wat verder de diepte in. We bekijken verschillende – vaak wat minder bekende – financieringsmogelijkheden, en gaan ook in op de (on)mogelijkheden voor financiering die ontstaan bij verschillende rechtsvormen.
 • Pauze
 • Vervolg blok 3. In dit deel na de pauze gaat het ook nadrukkelijk om jouw rol als ondersteuner. Wat moet je wel en niet weten? Waar houdt jouw betrokkenheid op, en waar je moet bedacht op zijn als je meedenkt over financieringsmogelijkheden?
 • Uitdagingen, trends voor de toekomst en wrap up. Wat neem je mee?
 • Afsluiting

Data

Deze cursus wordt in principe alleen als in-company variant aangeboden. Wil je weten of er bij jou in de buurt een cursus plaatsvindt? Neem dan contact op.

Meer informatie

Voor meer informatie over de cursus kun je me bereiken op:

   +3185 0185 071

Dit zeggen deelnemers:

Nop van Warmerdam
Gebiedscoördinator Schagen
"Op zoek naar een manier om lokale initiatieven zo goed mogelijk te financieren? Martijn kan het je helder en compleet uitleggen hoe dat werkt, met aansprekende voorbeelden. Een aanrader dus!"
Nick de Laat
Projectleider Stérk.Brabant
"Fijn om in één dag op een laagdrempelige manier in begrijpelijke taal het gehele veld van community-finance inzichtelijk te krijgen."
Myrna Wiggers
Projectleider Ondersteuning Stadmakers, Gemeente Haarlem
"Heel waardevol, goed opgezet, leerzaam!"