Crash Course Community Finance

Omschrijving

Heb je te maken met initiatieven uit de samenleving die op zoek zijn naar financiering? Zoek je naar manieren waarop publieke middelen slimmer kunnen worden ingezet om zulke initiatieven te steunen? Doe dan mee met de Crash Course Community Finance. In één dag word je zelf expert in (inter)nationale trends en bestaande en nieuwe financieringsstrategieën voor sociale projecten en ondernemingen.

Community finance is een verzamelterm voor financieringsarrangementen voor collectieve voorzieningen en projecten die vanuit de samenleving worden opgezet. Dat zijn er steeds meer, en op steeds verder uiteenlopende terreinen. Denk bijvoorbeeld aan coöperaties voor zonnepanelen delen. Of in het sociaal domein aan lokale vervoersdiensten voor ouderen, opgezet door vrijwilligers. Of aan bewoners die hun eigen buurtboerderij beheren of een buurthuis runnen.

Nederland is rijk aan zulk initiatief. De OECD constateerde eerder dit jaar nog dat Nederland opmerkelijk veel ondernemende gemeenschapsinitiatieven (‘community-based organisations’) kent, maar dat juist die niet makkelijk toegang vinden tot financiering. Sommige drijven op subsidie en giften, maar zien dat dat op den duur geen houdbaar model is. Bij andere treden leden van de gemeenschap zelf op als financiers. Weer anderen vinden ingang bij zogeheten impactinvesteerders, die kijken naar de maatschappelijke waarde die wordt gerealiseerd. Termen als social impact bonds, crowdfunding, resultaatfinanciering, sociale obligaties, ledencertificaten en community shares worden regelmatig gebruikt. Maar veel zijn zoekend. Net als de (lokale) overheid.

Met de crash course ontwikkel je, op basis van praktijkervaringen en onderzoek, vaardigheden om beter te kunnen ondersteunen bij het uitstippelen van een financieringspad, en om publieke middelen slimmer in te zetten.

Met de crash course krijg je zicht op:

 • de belangrijkste (inter)nationale trends, ontwikkelingen en kansen op het gebied van community finance;
 • het spectrum aan bestaande en experimentele community finance instrumenten, en de inzetbaarheid daarvan;
 • regulering en relevante wet- en regelgeving;
 • de rollen van de overheid en van (lokale) gemeenschappen zelf bij community finance;
 • de grootste uitdagingen voor community finance nu en in de nabije toekomst

Opbouw

De cursus is opgebouwd uit een bijzondere mix van werkvormen. Naast kennisoverdracht in een college-achtige setting zitten er werkvormen in waarbij je als deelnemers met elkaar actief aan de slag gaat. Er is volop ruimte om eigen vragen en casusmateriaal in te brengen.

Voor welke doelgroep?

De cursus is bedoeld voor professionals die te maken hebben met financieringsvraagstukken bij maatschappelijke projecten, bewonersinitiatieven en/of sociaal ondernemen, maar die zelf geen doorgewinterde financieel expert zijn. De crash course is in het bijzonder geschikt voor ambtenaren die maatschappelijk en bewonersinitiatief, sociaal domein en/of sociaal ondernemen onder hun hoede hebben.

Wat levert het je op?

 • Je hebt zicht op de belangrijkste trends en ontwikkelingen rond community finance, weet hoe het speelveld eruitziet en vanuit welke belangen de verschillende spelers opereren.
 • Je weet in de basis hoe de belangrijkste bestaande en experimentele community finance instrumenten werken. Jargon zoals resultaatfinanciering, donor-advised funds en impactinvesteringen heeft geen geheimen meer voor je.
 • Je bent in staat om intern en extern te mee te denken en te adviseren over financieringsconstructies voor maatschappelijke initiatieven en vraagstukken.
 • Je kunt de grote lijnen uitzetten voor een financieringsstrategie, ook in PPS-constructies.


Het dagprogramma

Het programma is onder voorbehoud van lichte wijzigingen in tijden en inhoud, en deels afhankelijk van interessen, vragen en verwachtingen die deelnemers bij aanmelding hebben aangegeven. 

 • 9.00 – Ontvangst
 • 9.15 – Welkom en introductie

Blok 1: Trends in financiering van maatschappelijke impact

 • 9.40 – Aan de orde komen onder meer: het veranderende speelveld rond financiering van maatschappelijke initiatieven, trends in geefgedrag en filantropie, in subsidieverstrekking en andere publieke financiering, opkomst van impactinvesteringen en van resultaatfinanciering, opkomst van alternatieve financieringsvormen.
 • 10.45 – Pauze

Blok 2: Community finance in de praktijk

 • 11.00 – Aan de orde komen de werking, inzetbaarheid, kansen en knelpunten van de belangrijkste financieringsinstrumenten (zoals crowdfunding, sociale obligaties en andere sociale leningen, ledencertificaten, impact bonds en resultaatfinanciering), regulering, wet- en regelgeving, governance en verschillende rollen van de gemeenschap zelf.
 • 12.30 – Lunch
 • 13.15 – Vervolg blok 2

Blok 3: De overheid en community finance

 • 14.15 – Centraal staan de verschillende manieren waarop (lokale) overheden community finance kunnen stimuleren en hoe de overheid zelf op een slimme manier financier kan zijn. Het gaat onder andere over matching en hefboomconstructies, nieuwe vormen van subsidie-inzet, gestapeld financieren, evaluatie en – in mindere mate – de rol de van de overheid als sociaal inkoper.
 • 15.15 – Pauze
 • 15.30 – Vervolg blok 3
 • 16.00 – Uitdagingen en wrap up. Wat neem je mee?
 • 16.30 – Afsluiting

Data

Momenteel is het vanwege de coronamaatregelen alleen mogelijk de cursus als in-company variant te boeken. Waarschijnlijk zijn er vanaf het voorjaar ook weer data met open inschrijving.

Meer informatie

Voor meer informatie over de cursus kun je me bereiken op:

   +3185 0185 071

Dit zeggen deelnemers:

Nop van Warmerdam
Gebiedscoördinator Schagen
"Op zoek naar een manier om lokale initiatieven zo goed mogelijk te financieren? Martijn kan het je helder en compleet uitleggen hoe dat werkt, met aansprekende voorbeelden. Een aanrader dus!"
Nick de Laat
Projectleider Stérk.Brabant
"Fijn om in één dag op een laagdrempelige manier in begrijpelijke taal het gehele veld van community-finance inzichtelijk te krijgen."
Myrna Wiggers
Projectleider Ondersteuning Stadmakers, Gemeente Haarlem
"Heel waardevol, goed opgezet, leerzaam!"
Download hier de folder van de crash course.