Nog nooit zo’n grote impact bond. Weekly 8-14 juli

In de Social Finance Matters Weekly bundel ik elke week of elke twee weken een selectie van maximaal 5 berichten die me opvielen toen ze langskwamen in mijn timelines. Het regent records deze week:

Defensie start grootste Social Impact Bonds in Nederland

Met de handtekening van staatssecretaris Barbara Visser heeft Nederland er zijn grootste impact bond tot nu toe bij. Joining Forces heet het programma ter waarde van 16,7 miljoen euro waarbij in de komende vier jaar militairen die arbeidsongeschikt zijn geraakt voor de militaire dienst, worden geholpen om in andere sectoren aan het werk te komen. Geen overbodige luxe, want jaarlijks overkomt het helaas 350 militairen dat ze die overstap moeten maken. Bij positieve resultaten krijgen de investeerders (onder andere het European Investment Fund (€10 miljoen) en Aegon) hun investering van de overheid terugbetaald met een rendement, dat wordt bekostigd uit de kostenbesparing die bij het Rijk wordt gerealiseerd.  

Investeren voor of met impact?

Het Britse Pioneers Post is een serie gestart rond impact investeren. In de tweede aflevering, die deze week verscheen staat de vraag centraal wat de toekomst van dit type investeren is. Gaat het straks vooral om investeringen waarbij sociaal en economisch rendement even belangrijk zijn? Of om investeringen waarbij de sociale impact belangrijker is dan de financiële winst?

Crowdfunding in Nederland doorbreekt 1 miljard euro-grens

Sinds 2011 ging er in crowdfunding in Nederland bijna 1,17 miljard euro om. Veruit het grootste deel van dat geld had de vorm van leningen en werd in bedrijven geïnvesteerd. Bij 1 op de 20 crowdfundingeuro’s was een van ruim 15.000 maatschappelijk initiatieven de bestemming. Alle cijfers over de eerste helft van 2019 zijn te vinden bij Gijsbert Koren van Crowdfundingcijfers.nl