Bekostiging Omgevingswet gaat de mist in. Weekly 29 juli-11 augustus

In de Social Finance Matters Weekly bundel ik elke week of elke twee weken een selectie van maximaal 5 berichten die me opvielen toen ze langskwamen in mijn timelines. 

Omgevingswet wordt financieel monster

Ne de decentralisatie in het sociaal domein, is de Omgevingswet het volgende hoofdstuk in de transitie-opgaven van gemeenten. Met de invoering van de Omgevingswet worden tal van wetten gebundeld in één nieuwe wet, en zouden allerlei ruimtelijke ontwikkelingen veel sneller en eenvoudiger door de ambtelijke molen moeten gaan. Maar de Omgevingswet gaat ook gepaard met verschuivende en nieuwe kosten. Over de financiering daarvan is veel te weinig afgesproken, vinden gemeenten nu. Het is nogal een mistig terrein.  

“Kortetermijnimpact noem ik liever scoren”

Intermediair onderzocht de betekenis van het buzzwoord ‘impact’ voor millennials en interviewde daarbij onder meer mijn oud-collega Marcel Oosterwijk (overigens net als ik te vroeg geboren om millennial te heten). Een duidelijk antwoord op haar eigen vraag, geeft Intermediair niet, maar het idee dat impact maken vooral de jongere generaties aanspreekt, zoemt wel voortdurend rond.