Zonder ice bucket geen donatie. Weekly 23 sept

In de Social Finance Matters Weekly bundel ik elke week of elke twee weken een selectie van maximaal 5 berichten die me de afgelopen week opvielen toen ze langskwamen in mijn timelines. Aardig wat berichten die de ‘traditionele’ media haalden, deze week:

Hebben we echt die ice bucket nodig om nog te willen geven?

In de Volkskrant stond deze week een uitvoerige analyse over de tanende geefbereidheid van jongere generaties. Dat geldt dan in ek geval voor de vaste, maandelijkse giften aan goede doelen. Mensen geven steeds vaker gericht voor een bepaald doel, liefst flexibel en incidenteel. Die ontwikkeling is volgens mij al heel wat jaren gaande, en meer het ‘nieuwe normaal’ dan een trend. Interessant is wel de constatering dat we steeds vaker eerst iets willen doen (ice bucket challenge, rennen, Alpe d’HuZes, een challenge), voordat we geld geven, of waarmee we zelf geld ophalen.    

Forse verliezen voor Tony Chocolonely. Wie kan er nog chocola van maken?

Tony Chocolonely is, met Fairphone, een van de meest gevierde voorbeelden van ondernemen voor sociale impact. Met het streven naar eerlijke en tegelijkertijd lekkere chocolade staat het merk al jaren op het lijstje van mensen die willen uitleggen wat sociaal ondernemen inhoudt. Ook op de mijne. Dit jaar stevent Tony af op dieprode cijfers, kondigde topman Henk-Jan Beltman alvast aan, om er direct aan toe te voegen dat de sociale impact wat hem betreft voorop blijft staan. Dat wordt interessant om te volgen, want hij zal niet de eerste zijn die gaat merken dat de impactdoelstellingen onder druk komen te staan als de financiën niet meer zo rooskleurig zijn.

Notaoverleg maatschappelijke BV uitgesteld 

Dat was even jammer. Het voor 16 september geplande overleg in de Tweede Kamer, over de initiatiefnota ‘Ondernemen met een maatschappelijke missie’ (ChristenUnie) is uitgesteld tot in december.   Nu loopt het al niet zo’n vaart met een eventuele aparte rechtsvorm voor sociale ondernemingen, maar het tempo raakt er helaas nog verder uit. 

Deze week nieuw vanuit mijn eigen werk:

Op maandag 16 september mocht ik een korte keynote houden aan Universiteit Utrecht, bij een conferentie over ‘open societies’. Mijn pleidooi voor het openen van financieringsarrangementen voor collectieven (‘communities’) is hier te lezen.

Verder is deze week ook de eindpublicatie verschenen van mijn verkenning van innovatiesubsidies sociaal domein, van gemeenten en provincies. Hoewel veel gemeenten ermee hopen te bereiken dat er nieuwe, goedkopere voorzieningen mee worden gestimuleerd, blijken de subsidies dat in de praktijk nog nauwelijks tot meetbare kostenbesparing te leiden. En dat is in de week van Prinsjesdag waarop het G40-netwerk van (middel)grote steden de noodklok luidde over de lokale financiën, geen hoopgevend nieuws.