Beleggen in je eigen ziekenhuis. Weekly 1-7 juli

In de Social Finance Matters Weekly bundel ik elke week of elke twee weken een selectie van maximaal 5 berichten die me opvielen toen ze langskwamen in mijn timelines. En er zat veel in de hoek van zorg en welzijn deze week:

Beleggen in je eigen ziekenhuis

Inwoners van de regio Uden/Oss kunnen vanaf deze week beleggen in hun eigen ziekenhuis. Ziekenhuis Bernhoven gaf eerder al aan medisch specialisten en personeelsleden de mogelijkheid om te investeren in obligaties. Het ziekenhuis wil 20,5 miljoen euro ophalen om, naar eigen zeggen, minder afhankelijk te zijn van de banken. Het ziekenhuis hoopt bovendien dat de binding van mensen met het ziekenhuis er sterker door wordt. Eerder haalde het Admiraal de Ruyterziekenhuis in Vlissingen al eens 10,6 miljoen euro op bij inwoners. 

Brabants Outcomes Fund uit de startblokken

Met vier ondernemers en drie investeerders is deze week het Brabants Outcome Fund echt van start gegaan. De pilot met een fonds van €1 miljoen is de volgende stap in de (door)ontwikkeling van de social impact bond. In plaats van per ondernemer contracten te sluiten, tekenen de investeerders bij een resultatenfonds voor een meer gestandaardiseerde manier van werken. Het principe blijft hetzelfde: pas als de sociaal ondernemer de vooraf afgesproken sociale impact behaalt, krijgen de investeerders hun investering door de overheid terugbetaald. Het volgen waard!

“Ze zijn je aan het normaliseren.”

Zoek je een half uurtje onthaastingsmoment, luister dan dit slow-tempo interview van Harry Starren met Don van Sambeek, van coöperatieve vereniging Tot uw Dienst in Laarbeek. Over de beweging terug naar de menselijke maat in de zorg en alle hindernissen die een lokaal initiatief van onderop moet overwinnen bij het opzetten en financieren daarvan.