Kietelkapitaal: vissen naar private investeerders. Weekly 14 okt

In de Social Finance Matters Weekly bundel ik elke week of elke twee weken een selectie van maximaal 5 berichten die me de afgelopen week opvielen toen ze langskwamen in mijn timelines. 

#1 Een multiplier van 4. Maar niet goed genoeg. 

‘Blended finance’ is een term die vooral gebruik wordt voor een strategie waarbij – meestal – publieke en filantropische middelen worden ingezet om private investeringen te mobiliseren. En dan vooral in opkomende economieën (ontwikkelingslanden). Een soort kiezelkapitaal dus. Uit net gepresenteerd onderzoek over de State of Blended Finance blijkt dat elke dollar aan zulk ‘kiezelkapitaal’ er vier oplevert aan commerciële, private investeringen. Dat is een mooi resultaat, maar niet voldoende om in de buurt te komen van de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDGs), stellen de onderzoekers.

#2 “History tells us that innovation is an outcome of a massive collective effort”

Deze prikkelende longread uit Wired Magazine wijst nog maar weer eens op het complexe, maar noodzakelijke samenspel van publieke en private financiering voor het oplossen van maatschappelijke problemen. Mariana Mazzucato is als econoom internationaal al wat jaren bekend, maar haar visie op een missie-gedreven economie is bijzonder actueel. 

#3 De tien grootste uitdagingen voor impactfondsen

Jamie Goeie van de European Venture Philanthropy Association publiceerde afgelopen week haar lijstje van tien grootste uitdagingen waar sociale investeringsfondsen voor staan. Ze schaalt de verwachting direct iets af door aan het begin al te zeggen dat veel uitdagingen ook voor de reguliere vermogensfondsen gelden. Maar als je de lijst doorneemt, dan blijkt dat toch niet helemaal het geval te zijn.

#4 Crowdfunding en duurzaamheid: een goed stel

In dezelfde week dat een onderneming voor een missie in de circulaire economie een top drie positie haalde in grootste Nederlandse crowdfundingcampagnes ooit, kwam ASN Bank met een rapport over de vruchtbare combinatie van duurzame inslag en crowdfunding. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan een derde van de bedrijfsfinanciering die via crowdfunding wordt opgehaald naar bedrijven gaat die zich expliciet als duurzaam positioneren. Hoe dat invulling krijgt, is nog een tweede… 

#5 November: community finance maand

Crash Course Community Finance

Heb je te maken met financieringsvraagstukken van maatschappelijke initiatieven? Bekijk dan eens het programma van de Crash Course Community Finance die ik in november op verschillende plekken in Nederland verzorg. 

Roundabout Community Finance bij Impactfest

Op 5 november kun je aanschuiven bij mijn rondetafel over community finance tijdens het grootste impactevent van Nederland, Impactfest.