Eerste conclusies innovatiesubsidies sociaal domein

Tal van gemeenten en provincies in Nederland stimuleren via subsidie vernieuwend initiatief in het sociaal domein. Een rondgang langs alle gemeenten en provincies van Nederland leert dat er meer dan 35 zijn die zelfs een aparte regeling voor innovatiesubsidies hebben opgezet. Inhoudelijk verschillen de regelingen qua voorwaarden, maximale bijdrage en extra ondersteuning, maar bij allemaal zit er de wens onder om initiatief vanuit de lokale samenleving te stimuleren in de hoop dat daar verrassende, duurzame en schaalbare ideeën, concepten, producten en/of diensten tussen zitten.

Is subsidie een geschikt instrument om bij te dragen aan de transformatie in het sociaal domein? Tegen welke vragen en uitdagingen loop je als verantwoordelijke voor zo’n subsidieregeling aan? Dat zijn vragen die aan het bod komen in het verkennend onderzoek ‘Innovatiesubsidies Sociaal Domein’ dat ik momenteel uitvoer.

De eerste resultaten van het onderzoek zijn inmiddels gepubliceerd op Gemeente.nu. De eindresultaten komen in het vroege najaar beschikbaar. Een deel van het onderzoek wordt uitgevoerd door studenten van het Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van Universiteit Utrecht.