Vrienden van… en andere duurzame financieringsrelaties

Omschrijving

Wat bied je bedrijven als je een businessclub start? En wie kan zo’n club het beste leiden? Waarom doen mensen mee aan vrienden van-programma’s? Wanneer kun je certificaten verkopen, en waarom zou je dat doen? Allemaal relevante vragen voor stichtingen, verenigingen, burgercollectieven, sociale ondernemingen en andere maatschappelijke initiatieven die langlopende financieringsrelaties willen opbouwen.

Dat is best een lastige opgave. Op veel plekken is het dringen voor structurele subsidies van de overheid. Fondsen financieren vooral projecten en lopen zelden warm voor meerjarige, structurele ondersteuning. In de fondsenwerving onder particulieren is er een doorzettende trend weg van periodieke donaties naar eenmalig en incidenteel geven. Verder is het tegenwoordig eerder regel dan uitzondering dat een financier van een aanvrager verwacht dat er ook co- financiering of eigen inkomsten worden meegebracht.

Toch zijn er, met de nodige creativiteit, allerlei constructies in zwang om duurzame financiële relaties op te bouwen. Zoals vrienden van, businessclubs, tientjesleden en uitgifte van certificaten.

Het probleem is daarom niet dat er geen mogelijkheden zijn, maar dat maatschappelijke initiatieven onvoldoende kennis en handvatten hebben, om ermee aan de slag te gaan.

Deze workshop is bedoeld om daarin verandering te brengen. Als deelnemer maak je aan de hand van concrete voorbeelden en ervaringsverhalen kennis met de ins en outs van uiteenlopende constructies voor langlopende financiële relaties, en ga je actief aan de slag met je eigen casus. Aan het eind van de workshop heb je daarmee voldoende kennis en aanknopingspunten om zelf te kunnen doorpakken.

Wat mag je verwachten?

Aan de orde komen onder meer:

  • Trends in financiële support voor maatschappelijke initiatieven door overheden, fondsen, particulieren en bedrijfsleven.

  • Vormen voor duurzame financieringsrelaties (waaronder de genoemde vrienden van, businessclubs, tientjesleden en certificaten), met bijhorend praktisch stappenplan.

  • Van eenmalig naar langdurig: hoe je eenmalige inzamelingsacties (zoals crowdfunding) kunt gebruiken om een basis te leggen voor langlopende financieringsrelaties.

  • Juridische en fiscale aandachtspunten.

  • Hoe duurzame financieringsrelaties een hefboom kunnen zijn voor andere vormen van financiering.

Voor welke doelgroep?

Stichtingen, verenigingen, coöperaties, burgercollectieven, sociale ondernemingen en andere maatschappelijke initiatieven.

Wat levert het je op?

  • Je kent de meest voorkomende constructies (zoals vrienden van, businessclubs) om financiers langdurig aan je initiatief te verbinden.
  • Je weet welke van die constructies het meest kansrijk zijn voor je eigen initiatief, en je bent in staat om daar een strategie voor te ontwikkelen.
  • Je hebt kennis van de belangrijkste juridische en fiscale aandachtspunten bij verschillende vormen van langdurige financieringsrelaties.
  • Je hebt zicht op de belangrijkste trends en ontwikkelingen rond het aangaan van financieringsrelaties door overheden, fondsen, bedrijfsleven en particulieren.

Het dagprogramma

Het programma is onder voorbehoud van lichte wijzigingen in tijden en inhoud, en deels afhankelijk van interessen, vragen en verwachtingen die deelnemers bij aanmelding hebben aangegeven. 

  • Inleiding 1: Voorbij eenmalige bijdragen. De uitdaging van duurzame financieringsrelaties (30 min)
  • Praktijkonderdeel 1: Zelf aan de slag (40 min)
  • Inleiding 2: De meest voorkomende en kansrijke vormen van duurzame financieringsrelaties (55 min)
  • Praktijkonderdeel 2: Zelf aan de slag (50 min)
  • Inleiding 3: Waarmee je juridisch en fiscaal rekening moet houden (15 min)
  • Afronding (20 min)

Data

Deze workshop wordt in principe alleen aangeboden in samenwerking met gemeenten, fondsen of andere partijen. Wil je weten of er bij jou in de buurt een workshop plaatsvindt? Neem dan contact op.

Haarlem, Zijlpoort (gemeente Haarlem) 

Dordrecht, Kunstkerk, fysieke bijeenkomst 

Meer informatie

Voor meer informatie over de cursus kun je me bereiken op:

   +3185 0185 071

Download hier de folder van de workshop.

Dit zeggen deelnemers:

Cyrille van Melis
Stichting Avondje Uit 013
"Heel erg bedankt voor de uitgebreide uitleg om een duurzaam financieringsmodel te realiseren! Zeker een aanrader voor andere initiatieven."
Richard Derks
Starters4Communities
"Heel leerzaam voor iedereen, en dank voor je flexibiliteit."