Alarmbellen gaan af bij donatieplatformen. Weekly 26 aug – 1 sep

In de Social Finance Matters Weekly bundel ik elke week of elke twee weken een selectie van maximaal 5 berichten die me opvielen toen ze langskwamen in mijn timelines. 

Crowdfundingplatform gaat in rook op. Donaties ook

Dream or Donate was een van de grootste Nederlandse donatieplatformen, maar is vorige week ineens van het web verdwenen. Dat haalde toen al de landelijke pers, maar het nieuws dat donateurs en initiatiefnemers waarschijnlijk naar hun geld kunnen fluiten, maakte het de afgelopen dagen voorpaginanieuws. Direct is er van allerlei kanten een roep om meer toezicht op donatieplatformen. Ik ga daar komende week zelf wat over publiceren, want het is belangrijk dat de aanbieders te vertrouwen zijn, maar de huidige toezichtregimes zijn niet goed afgestemd op donatiecrowdfunding.  

Vol van impact en duurzaamheid. Maar niet met de portemonnee

Forbes prikkelde deze week de gemoederen met berichtgeving over verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat investeerders die vol zijn van sociale impact en duurzaamheid, lang niet allemaal ook zo investeren. In het Verenigd Koninkrijk voegt maar 14% van de investerende en gevende millennials (die eerder al in de Weekly voorbijkwamen) daad bij het woord.

Impact bonds. Wanneer gaat het balletje rollen?

En dan nog een longread voor wie wat ruimer in zijn tijd zit. Al iets voor de zomer verschenen in Vrij Nederland, maar nog net zo actueel: over wat wel en niet werkt bij inzet van social impact bonds.