Omschrijving
Heb je te maken met financiering voor het aanpakken van maatschappelijke vraagstukken, maar heb je geen financiële achtergrond? Of heb je gewoon interesse in het veld van social finance, impact investing, venture philanthropy? Volg dan de eendaagse basiscursus over trends en ontwikkelingen in financiering voor maatschappelijke meerwaarde en het oplossen van maatschappelijke vraagstukken.
De traditioneel redelijk van elkaar gescheiden werelden van filantropie (geefgeld), publieke financiering (subsidies) en investeerders (o.a. leningen, aandelen) groeien langzaam meer naar elkaar toe. Fondsen die voorheen altijd donaties deden stappen nu in constructies waarbij financieel rendement moet worden geleverd. Investeerders en bedrijven wegen steeds vaker maatschappelijke impact mee bij investeringsbeslissingen. De overheid werkt aan revolverende fondsen, social impact bonds en allerlei andere nieuwe financieringsarrangementen.
In deze basiscursus krijg je zicht op:
- De belangrijkste trends en ontwikkelingen op het gebied van financiering van maatschappelijke impact
- De werking en inzetbaarheid van nieuwe en bestaande financieringsinstrumenten
- De praktijk van de financiers. Welke afwegingen maken ze?
De cursus is bedoeld voor iedereen die (beroepsmatig) te maken heeft met financieringsvraagstukken bij maatschappelijke opgaven, maar die zelf geen doorgewinterde financieel expert is.
De cursus is opgebouwd uit een bijzondere mix van werkvormen. Naast kennisoverdracht in een college-achtige setting zitten er werkvormen in waarbij je als deelnemer individueel of met elkaar actief aan de slag gaat.
Voor welke doelgroep?
Ambtenaren, professionals van maatschappelijke organisaties en goede doelen, en (sociaal) ondernemers met interesse in financieringsvraagstukken voor maatschappelijke initiatieven en oplossingen.
Wat levert het je op?
- Je hebt overzicht in het brede veld van financiering voor maatschappelijke impact.
- Je hebt zicht op de belangrijkste trends en ontwikkelingen, weet hoe het speelveld eruit ziet en vanuit welke belangen de verschillende spelers opereren.
- Je weet in de basis hoe de belangrijkste bestaande en experimentele financieringsinstrumenten werken. Jargon zoals venture philanthropy, impact investing hebben geen geheimen meer voor je.
- Je zit sterker aan tafel met partijen uit de hoek van publieke financiering, filantropie en impactinvesteringen.
- Je bent in staat om intern en extern te mee te denken over financieringsconstructies voor maatschappelijke initiatieven en vraagstukken.
- Je kunt de grote lijnen uitzetten voor een financieringsstrategie, ook in PPS-constructies.
Het dagprogramma
Het programma is onder voorbehoud van lichte wijzigingen in tijden en inhoud, en deels afhankelijk van interessen, vragen en verwachtingen die deelnemers bij aanmelding hebben aangegeven.
- 9.00 – Ontvangst
- 9.15 – Welkom en introductie
Blok 1: Trends in financiering van maatschappelijke impact
- 9.40 – Inleiding op relevante ontwikkelingen en trends binnen de zakelijke investeringsmarkt, de filantropie en de publieke financiering.
- 10.45 – Pauze
- 11.05 – Praktisch onderdeel
Blok 2: Financieringsinstrumenten
- 11.25 – Mapping van de belangrijkste bestaande en nieuwe instrumenten voor het financieren van maatschappelijke impact. Hoe werken ze? Wie gebruikt ze?
- 12.40 – Lunchpauze
- 13.25 – Praktisch onderdeel
Blok 3: De praktijk van de financier
- 14.00 – Hoe zetten financiers de instrumenten in? Welke afwegingen maken zij? Welke belangen spelen mee?
- 14.40 – Pauze
- 15.00 – Praktisch onderdeel
Blok 4: Nieuwe competenties
- 15.30 – Welke (nieuwe) competenties vraagt het financieren van maatschappelijke impact van je?
- 15.45 – Praktisch onderdeel
- 16.10 – Wrap up. Wat neem je mee?
- 16.30 – Afsluiting
- Datum:
- donderdag 28 november 2019
- Locatie:
- Amersfoort
- Inclusief:
- cursusboek, lunch
Meer informatie
Voor meer informatie over de cursus kun je me bereiken op:
+3185 0185 071