‘Voorbij business as usual’ masterclasses voor cultuur en voor zorg

In mei verzorg ik twee trainingen van een dag over ondernemen in sectoren waar zakelijke belangen en maatschappelijke of culturele ambities regelmatig op gespannen voet met elkaar staan. Of waar zo’n spanning in elk geval wordt ervaren door de ondernemers.

LinC Oost-Nederland

Op maandag 16 mei staat de culturele sector centraal in Kampen, bij een training voor leiders in kunst en cultuur in Oost-Nederland. De dag is onderdeel van het leerprogramma Leiderschap in Cultuur (LinC), en we gaan het hebben over nieuwe vormen van waardecreatie en over de vraag hoe het komt (en wat eraan te doen valt) dat culturele waarde in het spectrum aan impactondernemen, of ondernemen met een maatschappelijke missie, zo’n ongeschikte rol speelt. Verder komen natuurlijk allerlei zakelijke aspecten van het ondernemen in kunst en cultuur aan de orde.

Talent for Care

Een paar dagen later, op 19 mei, draait het allemaal om vernieuwend ondernemerschap in de zorg. In een training voor het traineeprogramma van Talent for Care zijn het ambitieuze jonge zorgprofessionals die aan de slag gaan met de uitdagingen van het opzetten van een zorgonderneming. En er komt vaak nogal wat bij kijken voor een innovatief zorgproduct of -concept in Nederland daadwerkelijk kan worden geïntroduceerd. Je moet van checklists en complexe lijsten met voorwaarden houden.